Hoe veilig is je pensioensparen bij de verzekeraar?

Je spaargeld wordt door de verzekaar geinvesteerd. Hij geeft je een vast rendement in de plaats. Naast winstdeelname die erbovenop kan komen als de resultaten goed zijn. Hoeveel risico neem je dan zelf ?

De verzekeraar bij een pensioenspaarverzekering belegt onder andere in obligaties, aandelen en onroerend goed. Deze beleggingen geven aan de verzekeraar de nodige financiële resultaten. 

Aan de andere kant ben je verzekerd bij de verzekeraar. In je pensioensparen heeft de verzekeraar je een vast rendement beloofd van bijvoorbeeld 2,5%
Dit rendement zal je dus ook steeds krijgen. Elk jaar groeit je spaargeld aan met 2,5%. 

De verzekeraar moet er dus voor zorgen dat hij steeds die 2,5% kan betalen. Hij neemt dus het financiële risico. Als klant met een pensioensparen, moet je je dus geen zorgen maken : elk jaar is er een vast rendement. 

Soms maakt de verzekeraar wat meer winst dan die vaste waarborg van 2,5%. Dan kan de verzekeraar beslissen om je winstdeelname (deelname in de winst) uit te keren. Die is niet gewaarborgd, en kan elk jaar anders zijn, sommige jaren kan er ook geen winstdeelname zijn. 

Zelf heb je dus geen zorgen. Ongeacht wat de beurs doet, de verzekeraar zal altijd je gewaarborgde intrest betalen. 
Zijn we toevallig in een tijd waar de beurs het goed doet, je 2,5% blijft dan behouden, en je krijgt winstdeelname. Gaat het niet goed op de beurs, dan krijg je nog steeds je 2,5%. Vermoedelijk is er dan dat jaar geen winstdeelname. 

Kan de verzekeraar failliet gaan? In principe wel zoals elk bedrijf. Maar er zijn strenge regels en er is strenge controle op de verzekeraars. Die gebeurt door de FSMA

Besluit: een pensioenspaarverzekering zorgt ervoor dat je je geen zorgen moet maken over het financiële resultaat. Je krijgt een vast rendement en soms erbovenop wat winstdeelname. De verzekeraar van zijn kant neemt het hele fiancniële risico op zich. Wil je zeker zijn van je resultaat? Wil je niet afhangen van de beurs? Dan is dit de goede oplossing.