Hoe veilig is je pensioensparen bij de bank?

Doe je pensioensparen bij de bank dan zal de bank je spaargeld investeren. Meestal maakt ze hiervoor gebruik van fondsen.

Door de evolutie van de demografie en de wijziging van de verhouding van actieven en gepensioneerden is het duidelijk dat we aan pensioensparen moeten doen. Het is geen keuze, het is een must.


Je kan pensioensparen bij de bank of bij de verzekeraar.


Bij de bank zal je investeren in een fonds. Je krijgt dus delen van het fonds toegewezen. Je bent dus een beetje een eigenaar van het fonds. 

De bank zorgt voor de beleggingen van het fonds. Welke beleggingen er kunnen gebeuren door de bank zijn vastgelegd in de prospectus. Deze prospectus beschrijft hoeveel aandelen, obligaties deel mogen uitmaken van de portefeuille, in welke munten mag geinvesteerd worden ...


Wat is dan je risico? 

Je bent eigenaar van een deel van het fonds. De waarde van het fonds en dus ook je eigen spaargeld, zal dan dagelijks veranderen zoals ook de aandelen en obligaties dagelijks veranderen. Je hebt dus geen zekerheid van het resultaat. Je kan dus winst maken, of zelfs verlies


Hier zit dus het essentieel verschil in met een pensioenspaarverzekering; dan weet je hoeveel kapitaal je zal krijgen op de vervaldag. De verzekeraar zal dit garanderen. 


De beslissing die je neemt heeft te maken met het vertrouwen dat je stelt in het financieële resultaat op de beurs: ben je positief, dan kan je misschien wel een hoger kapitaal bijeen sparen bij de bank dan bij de verzekeraar. Wil je zekerheid, en niet afhangen van een volatiele beurs, dan zal je best bij de verzekeraar blijven


Vele folders zullen verwijzen naar de financieële resultaten van het verleden. Ze melden dan wel direct dat de resultaten van het verleden geen garantie geven voor de toekomst. Dus veel schiet je daar niet mee op. 

Het is dus echt een beslissing die je zelf moet nemen. Onze visie : 

- Het gaat over je pensioen: het gaat dus over je inkomen van later. Daar wil je niet veel risisco voor nemen. 

- De beurs kan het soms goed doen en soms slecht. Maar wat doet de beurs op de dag/week dat je 65 wordt en je kapitaal wordt uitbetaald? Is ze dan, op dat moment, op een dieptepunt, dan krijg je een laag kapitaal. Is de beurs op een hoogtepunt, dan krijg je meer kapitaal. 

- Je kan ook wisselen: je kan het ene jaar je pensioensparen bij de verzekeraar betalen en het andere jaar bij de bank. Let op: je kan niet met het gespaarde bedrag veranderen, enkel met de toekomstige premies. 


Besluit: pensioensparen bij de bank betekent dat je je spaargeld via een fonds op de beurs investeert. 

Je neemt dus het financieële risico. Je kapitaal dat men zal uitbetalen als je 65 wordt, zal door de beurs op dat moment worden bepaald en is op voorhand niet gekend.