De verzekeringen die je al hebt, kunnen ook nuttig zijn op reis!

Meestal heb je een aantal verzekeringen. Kunnen die ook nuttig zijn op reis? Welk verzekeringen komen hiervoor in aanmerking?

1/ De hospitalisatieverzekering


De dekking voorzien in een hospitalisatieverzekeringen zijn in heel wat gevallen geldig in de hele wereld. 

Sommige landen kunnen uitgesloten zijn, of voor andere kunnen beperkingen gelden. Het principe van de tussenkomst van de hospitalisatieverzekering is hetzelfde als in België. De pracktische administratieve afhandeling (de documenten die je nodig hebt om de terugbetaling te verkrijgen van de ziekenkas of van de verzekeraar) is niet dezelfde. Zorg dat je ter plekke de juiste document krijgt zodat de terugbetaling vlot verloopt. Lees hiervoor aandachtig je algemene voorwaarden na. 


In je hospitalisatieverzekering is er geen bijstand voor personen voorzien. Alleen de kosten van de hospitalisatie en andere medische kosten zullen worden tereugbetaald


2/ De autoverzekering


Indien je een ongeval hebt in het buitenland, zal je autoverzekering geldig zijn indien het land waar je bent op de groene kaart staat. De autoverzekering is geldig in heel Europa en sommige buurlanden. 


De omniumverzekering, de juridische bijstandsverzekering en de waarborg bestuurder kunnen ook nuttige waarborgen zijn in het buitenland. 


Opgelet: bij een schadegeval in België gebeurt de regeling van de schade op basis van een akkoord onder de verzekeraars. In het buitenland is dit niet het geval. Een juridische bijstandsverzekering bij je autoverzekering is dan heel belangrijk om alles goed af te handelen. 


3/ De familiale verzekeringen


De familiale verzekering dekt de verantwoordelijkheid van de hele familie bij een schadegeval veroorzaakt aan een derde. Deze dekking geldt in heel Europa en soms ook in het hele wereld. 


Bijvoorbeeld: je zoon breekt een venster met een voetbal, tijdens je vakantie in Griekenland 


4/ De brandverzekering


Heb je een brandverzekering die ook de inboedel dekt? Deze dekking zal ook in het buitenland geldig zijn. De spullen die je meeneemt op reis (kleren bijvoorbeeld) zijn gedekt door je brandverzekering indien ze door brand of waterschade zijn beschadigd in je vakantieverblijf. 


5/ De verzekering juridische bijstand


Deze verzekering zal je juridisch bijstaan wanneer je betrokken bent bij een schadegeval of een schadegeval hebt veroorzaakt. Deze verzekering zal je rechten verdedigen tegenover de tegenpartij. 


6/ De ongevallenverzekering


Heb je een ongevallen verzekering onderschreven, dan zal deze verzekering tussenkomen in het buitenland als je er slachtoffer bent van een ongeval. Zware vewondingen of overlijden bij dit ongeval zullen worden vergoed tenzij ze het gevolg zijn van het uitoefenen van extreme sporten die zijn uitgesloten in je contract.


7/ De verzekering van je kredietkaart


Je kredietkaart kan ook een reisverzekering bevatten. Deze zal maar van toepassing zijn als de reis met de kredietkaart is betaald. Dikwijls zijn ook de bedragen beperkt.