De hypothecaire lening of hypothecair krediet bij de aankoop van een woning.

Heb je plannen voor de aankoop van een woning of appartement? Zoals de meeste mensen ga je dan naar je bank voor een lening. Deze lening heeft een speciale naam: de hypothecaire lening of woonkrediet.

Je koopt een woning of appartement. De bank kan je hier mee helpen door je geld te lenen. Nochtans doet ze dit niet zomaar. 

De bank wil zekerheid over de terugbetaling van de hypothecaire lening of het woonkrediet. 

Hoe kan de bank die zekerheid krijgen?

1. Het bedrag van de hypothecaire lening

De bank zal je niet teveel geld willen lenen. De bank zal nagaan hoeveel je woning of appartement waard is. Ze zal dan beslissen om 100% van die waarde toe te staan. Maar soms wil de bank slechts 80% of 90% toestaan

2. De notariële akte

De bank en jijzelf zullen bij de notaris een akte laten verlijden. Dat komt omdat de bank je geld wil lenen, maar wat indien je niet meer zou terugbetalen? 

Indien je het geleende bedrag of de intresten niet terugbetaalt, kan de bank gebruik maken van wat in de akte staat.

De notaris zal immers een hypothecaire inschrijving nemen ten voordele van de bank. Dat geeft de bank het recht om je woning of appartement te verkopen wanneer je je hypothecaire lening of woonkrediet niet terugbetaalt.

Met de verkoop van je huis zal dan de bank zichzelf terugbetalen; het kapitaal van de hypothecaire lening en de intresten die niet zijn betaald.

Deze akte bij de notaris is niet gratis. Er zijn verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. De grootste kost is het registratierecht. Dit recht bedraagt:

- In Brussel : 12,5%

- In Wallonië : 12,5%

- In Vlaanderen : 10%

Wanneer je een lening aangaat, moet je ook rekening houden met een aantal verzekeringen die nuttig zijn: schuldsaldoverzekering en brandverzekering.Er bestaan verschillende soorten verzekeringen, en je kan ook profiteren door sommige kosten van je lening in je belastingsaangifte te vermelden. 

Prijzen van verzekeringen kunnen erg verschillen. Vergelijk dus steeds de schuldsaldoverzekering.