Bij de aankoop van een woning moet je registratierechten betalen. Wat zijn registratiekosten ?

Koop je een woning? Dan ga je een lening aan bij de bank. Je kiest een duurtijd, een variabele of vaste rente voor je woonkrediet, je schuldsaldoverzekering. Maar dit is niet alles. Er zijn nog bijkomende kosten: notariskosten en registratiekosten.

Je kan een woning kopen via een onderhandse verkoop of via een openbare verkoop. 

1/ Onderhandse verkoop

Als vuistregel kan je zeggen dat bij het kopen van een woning, de kosten ongeveer oplopen tot 15% van de aankoopprijs van de woning

- De registratierechten

De grootste kost zijn de registratierechten. Deze registratierechten bedragen 10% op de aankoop van de woning in het Vlaams gewest. Is het Kadastraal inkomen van de woning lager dan 745€, dan wordt het registratierecht 5%. Dit noemt men het klein beschrijf. Verkoop je eerst een woning en koop je nadien een andere, kan je onder sommige voorwaarden 12.500€ registratierecht meenemen. 

In het Waals gewest zijn de registratierechten 12,5% en het klein beschrijf 6%. In het Brussels gewest zijn de registratierechten ook 12,5% maar bestaat geen klein beschrijf.

Door dit registratierecht zal de aankoop worden geeregistreerd bij het hypotheekkantoor. Je bent dan officieel eigenaar van de woning. 

- De notariskosten

Het ereloon van de notaris is bij wet vast gelegd. Het is gebaseerd op een percentage van de aankoopprijs volgens bepaalde schijven

Daarna heb je ook de aktekosten. Deze bedragen ongeveer 650€

Sinds 1 januari 2012 is er ook 21% btw te betalen op het ereloon en de aktekosten.

Conclusie: bij de aankoop van een woning moet je niet alleen rekening houden met de prijs van de woning. Heel wat kosten komen erbij: de registratierechten en notariskosten, je kan algauw rekenen op 15% kosten. 

Wanneer je dus je budget berekent, hou je hier best rekening mee!

2/ Openbare verkoop

Een openbare verkoop is een verkoop waar aan de hoogstbiedende wordt verkocht. De notaris organiseert deze verkoop. Specifieke regels moeten gevolgd worden bij deze verkoop. 

De koper moet opdraaien voor de kosten. Deze belopen grosso mode 22% van de aankoopprijs van de woning. Meer informatie over de te volgen procedure en de kosten kan je hier vinden

Als je een huis koopt moet je ook een schuldsaldoverzekering onderschrijven. Kies hier de schuldsaldoverzekering die het best bij jou past.