Waarom is een verzekering voor een lening nuttig als je een lening aangaat bij de bank?

Lenen voor je woning of appartement doe je bij de bank. Maar die lening moet je ook terugbetalen. Zelfs als er erge dingen, zoals bij je overlijden of het overlijden van je partner, moet je die lening nog steeds terugbetalen.

Je hebt grote plannen: het droomhuis heb je eindelijk gevonden. De bank zorgt voor de lening, jij en je partner hebben voldoende inkomen om die ook terug te betalen. Eindelijk wordt een droom werkelijkheid!

Als alles goed verloopt, betaal je intresten op je woonkrediet, je betaalt de lening zelf ook terug. Na een aantal jaren is de woning dus je eigendom. Maar niet altijd loopt alles zoals we zouden willen. 

Wat kan er gebeuren, waarvoor heb je bescherming nodig?

- Overlijden: wat als jezelf of je partner zou overlijden na het aangaan van de lening?

De bank wenst natuurlijk dat je de lening terugbetaalt. Dat heb je ook toegezegd in de akte bij de notaris. Ook de bank kijkt erop toe dat de lening niet te groot is in verhouding met je inkomen. Maar door dat overlijden valt een deel van het inkomen weg. Hoe betaal je je lening terug met één enkel inkomen? 

De schuldsaldoverzekering is precies het antwoord. Deze verzekering zal een kapitaal uitbetalen bij overlijden zodat je hiermee de lening geheel of gedeeltelijk kan terugbetalen. Zo kan je in het huis blijven wonen met je kinderen want je hebt geen schulden meer bij de bank: het huis is je eigendom geworden.

- Brand: de bank heeft je een lening gegeven op basis van de waarde van je woning. Indien er brand zou uitbreken, is de waarde van je woning niet meer dezelfde. Zelf heb je ook kosten, moet je misschien verhuizen. Maar de bank staat er wel op dat je de lening zal terugbetalen. Door een brandverzekering zal het de verzekeraar zijn die de schade aan je woning zal vergoeden, zodat je de woning kan behouden zonder verlies. Je zal dus niet gedwongen worden een nieuwe woonst te zoeken en je zorgt gewoon verder voor de terugbetaling van je lening. 

Conclusie: door de aankoop van een woning, de lening bij de bank, heb je een aantal verplichtingen. Jij en je partner kunnen via een schuldsaldoverzekering, en een brandverzekering ervoor zorgen dat je in een aantal gevallen die verplichtingen kan blijven nakomen

Zeker nuttig dus om een schuldsaldoverzekering te nemen als je een lening hebt aangegaan bij de bank. 

Welke verzekeringen bestaan er? Welke premie betaal ik hiervoor? 

Je kan ook de schuldsaldoverzekeringen vergelijken dankzij de vergelijker.